Персональна сторінка Коваліва Олександера Івановича
Головна Статті Наукові Дослідження - тривають...
Дослідження - тривають... PDF Друкувати Електронна адреса
Статті - Наукові
Написав Oleksander Kovaliv   
Четвер, 28 липня 2022 09:59

 

Проявлення – об’єктно-суб’єктних земельних аспектів… 


Виконуючи планову (на 2021-2025 роки.) фундаментальну науково-дослідну роботу: «Організаційно-економічні засади збалансованого користування природними об’єктами в агросфері України», результати першого етапу (2021 р.)  підтвердили те, що умовне «економіко-правове» користування природними об’єктами права власності Українського народу, в т. ч. в агросфері, ‒ є причинно-наслідковою закономірністю здійснюваної до цього часу так званої «земельної реформи», яка базується на надуманій антиконституційній «колективній» формі власності на землю.

Така дійсність як висновок також підтвердила нашу аксіому про те, що завершення такої реформи, на цій основі, шляхом впровадження, пропонованого урядом і схваленого монобільшістю, «ринку земель сільськогосподарського призначення», ‒ не може відбутися в принципі.

Натомість, в умовах глобалізації, гібридної (й тепер – відкритої) війни, внутрішньої корупції та політичної нестабільності, Україна потребує негайного безапеляційного і однозначного проявлення (тут і заразчинних конституційних земельних норм ‒ на користь всіх громадян-співвласників основного національного багатства.

Як наслідок й водночас будуть діяти механізми, визначені ст. 13 Конституції України, за якими забезпечуватимуться вимоги захисту прав власності (на земельні ділянки "межі" чи родовища (їхні частини) ‒ в геопросторі держави) і господарювання (в процесі "користування" природними обєктами права власності Українського народу) стосовно всіх категорій землі.

Особливого підходу з виправлення існуючого стану природокористування вимагають специфічні відносини в агросфері, оскільки господарське використання відтворюваних природних ресурсів охоплює об’єкти і системи живої природи, які займають понад 85 відсотків всієї території держави. До них належать: ґрунти, тваринний світ, мікробіота, сонячна, вітрова та інша енергія, атмосфера, гідросфера, наземна рослинність та інші природні ресурси як незамінні чинники господарювання.
 
Вмотивовані системні механізми, сконструйовані в "Новій парадигмі звершення земельної рефоми в Україні", сприятимуть безболісному виправленню існуючого становища на землях сільськогосподарського призначення і в сільській місцевості, в наслідок чого швидкими темпами формуватимуться і розвиватимуться екологічно орієнтовані, високотехнологічні малі й середні фермерські господарства сімейного типу та інші різноманітні підприємства, засновані (в основному) на власній праці членів таких сімей...  
 
Адже, восьмирічна російсько-українська воєнна агресія, яка спрямована на знищення Українського народу та суверенітету України як незалежної, демократичної, соціальної і правової держави шляхом захоплення (окупації) землі та її природних ресурсів (стисло «земля»), які за Конституцією України є об’єктами права власності Українського народу – в межах території нашої держави, де «земля» водночас являються основним національним багатством, що де-юра перебуває під особливою охороною держави, відкрила нові виклики для Українського народу як власника землі та її природних ресурсів.

Ці доленосні виклики, насамперед, пов’язані з необхідністю економіко-правового прозріння, особливо вчених і педагогів, особливо правників (юристів), які у довоєнний період розбудови української державності (нажаль продовжують дотепер) нехтували вимогами чинних земельних норм Основного Закону України, послуговуючись проімперським настановам

Метою етапу (2022 р.) виконання науково-дослідної роботи було узагальнення емпіричних знань як результатів аналізу та синтезу соціально-економічних та нормативно-правових аспектів, які б стали підґрунтям організаційно-економічних орієнтирів системи земле- природокористування (акцент на агросфері), що базуються ‒ на чинних нормах Конституції України,

За результатами дослідження в першому півріччі 2022 р.я (Олександер Ковалів - доктор економічних наук, головний науковий співробітник – як керівник цієї НДР) розкрив основні наукові здобутки даного етапувиступаючи з доповіддю на Міжнародній науково-практичній конференції «ЕКОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА ТА ЗБАЛАНСОВАНЕ ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ В АГРОПРОМИСЛОВОМУ ВИРОБНИЦТВІ», яка проходила – 7 липня 2022 р – в Інституті агроекології і природокористування НААН, під назвою: "Об’єктно-суб’єктні аспекти як підґрунтя системи земле- природокористування, що базуються на чинних норм Конституції України».

Мої тези опубліковано в збірнику конференції, а презентаційні слайди можна побачити тут.

 

  07-07-2022.jpg - 60.13 Kb 

 

Останнє оновлення на П'ятниця, 29 липня 2022 09:46
 
© 2024 kovaliv.kiev.ua. Всі права захищено.
© 2008 Копіювання тексту без вказання лінку на орігінал - заборенено!